Breadcrubs

Döviz kurundaki artış inşaatta kullanılan demirden tuğlaya kadar birçok kalemde fiyatların yükselmesine sebep olurken geçen yıl tonu 3 bin 500 lira olan demirin fiyatı 11 bin seviyelerine yükseldi. Urfa’da inşaat sektörünün öncülerinden Florya Ada Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Karataş, fahiş fiyatların sektörü olumsuz etkilediğini söyledi.

Dolar kurunun yükselmesiyle gıdadan inşaat malzemelerine kadar birçok üründe fiyat artışına gidilmesi, Şanlıurfa’da çok sayıda sektörde olumsuzlukların yaşanmasına neden oldu. Halkın bir zamanlar en fazla yatırım yaptığı inşaat sektörü de ekonomik dalgalanmalarla durgunluğa girmiş durumda.

Urfa’da inşaat sektörü temsilcileri, inşaat malzemelerinde fiyatların düşmesi için yetkililerin duruma müdahale etmesi gerektiğini düşünüyor.

Birçok üründe yaşanan artış gibi inşaat sektöründe de büyük fiyat değişikliğinin yaşandığını söyleyen sektörün önemli temsilcilerinden Florya Ada Yönetim Kurulu İsmail Karataş, inşaat malzemelerinde yaşanan yüzde 100'ün üzerindeki artıştan dolayı işlerinin ciddi şekilde etkilendiğini söyledi.

Bir yıl önce inşaatlarda kullanılan demirin tonu 3 bin 500 lira civarındayken dövizde yaşanan dalgalanmalardan dolayı 14 binlere kadar çıktığını belirten Karataş, "Dövizin düşmesinin inşaat malzemelerine bir etkisi olmadı. Fiyatlar yeni yılla birlikte daha da arttı. Doğal gazın zamlanmasıyla elektriğin zamlanmasıyla fiyatlar daha da katlanıyor. Fabrikalar asgari ücrete yapılan zammın tamamını neredeyse malzemeye yükledi” dedi.

Şu anda demirin tonunun 11 bin lira seviyelerinde olduğunu belirten Karataş, çimentonun torbasının 22 liradan 40 liraya dayandığını kaydetti.

Karataş, yaşanan bu artışın inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini ifade ederek, “Tüm bunlardan dolayı dairelerin fiyatlarını yüzde 30-40 oranında artırmak zorunda kalıyoruz” dedi.

AJANS URFA